El riu Calders

El riu CaldersEl riu CaldersEl nom del riu ve de caldarias (calderes), referit a un fenomen d'erosió molt característic en aquest riu i en els seus afluents, que consisteix en uns forats arrodonits a la roca produïts pels remolins d'aigua en els congosts, molt abundants, que hi ha en aquest riu. Neix més enllà de Monistrol de Calders, és el riu de l’Estrada. Estrada amunt hi trobarem la Font Calda, el molí del Blanquer, Forat Micó, el canal de la colònia Jorba més enllà el castell de Calders... Riu avall hi trobem la Colònia Jorba, la resclosa i la
passera, la font de l’Angle, el llac de Navarcles i el riu Llobregat.

El canal i el salt d’aigua de la Colònia Jorba

El canal de la central hidroelèctrica és una obra d'enginyeria impressionant pel seu temps, Es tracta del canal que proporciona aigua per la central elèctrica Jorba, ideat pel mateix Pere Jorba i Gassó, industrial i fundador de la colònia Jorba l’any 1905, té un recorregut de més de 5 km per un terreny boscós i difícil.

En la part final té una amplada d'uns 2 metres i una fondària de més de 3. L'aigua és canalitzada cap a un salt d'aigua, que té un desnivell de 97 metres. Hi podeu anar a partir del pont que travessa el riu Calders.

Excusrió al canal i el salt d’aigua de la Colònia Jorba Excusrió al canal i el salt d’aigua de la Colònia Jorba Excusrió al canal i el salt d’aigua de la Colònia Jorba

Els plàtans i la palanca del Manganell

La copa unificada dels tres plàtans del Manganell, de gairebé 35 metres d’altura i més de 110 anys d‘edat, amb els bancs als seus peus, esdevé un bon passeig Hi podem anar des de l’església nova, passant la palanca.

Veurem l’embassament, els horts, la colònia Jorba, ..., gran diversitat d‘espècies animals i vegetals, destacant, també, els ànecs i altres ocells.

Una estrata romana?

Potser sí, potser no. El que sí és segur és que que forma part de l’antic camí ral de Barcelona a Berga. En podem veure dos trams:

  • Un molt a prop de l’Estrada, d’aquí prové el nom de la masia.-
  • El segon és al sector de Viladecavalls: El camí de 150 metres surt de l'església en direcció N-W cap al Manganell. La roca té marques de roderes.

La ruta dels antics artesans

Teuleria, forn de calç, pedreraLa ruta dels antics artesansProp de la casa hi pots trobar LA PETITA TEULERIA. Les teules de la masia van ser cuites en un petit forn que hi ha a l’esquerra del camí. Al seu voltant hem trobat teules noves, que han estat utilitzades per a la restauració de l’Estrada.

Segueix ara el camí que va cap a la mina d’aigua, hi trobaràs EL FORN DE CALÇ excavat en un marge, tot i que necessita una bona restauració , es pot distingir la seva constitució.

Segueix, i enmig d’un bosc proper a la masia hi trobaràs LA PEDRERA, d’aquí se’n va treure tota la pedra utilitzada per a construir i engrandir l’Estrada.

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars

Si no canvia la configuració del navegador, vostè està acceptant el seu ús.

I understand