Història

 
   

 

Una masia de l'any 1138

El dia que vaig néixer és molt llunyà i no en tinc gaire record. Va ser pels volts del 1138 i ja us podeu imaginar que n'és de fàcil oblidar els moments viscuts després de més de 850 anys de vida... Però hi ha una cosa que no se m'esborra: el murmuri de la vida avançant dins meu. Durant tots aquests anys he pogut formar part del dia a dia de moltes famílies: he vist néixer infants, els he vist créixer i convertir-se en part de la terra treballant-la amb les seves mans i els he vist compartir el seu saber amb els seus fills, i aprendre noves maneres de tenir cura de la terra i dels animals...

Però ara tinc ganes d'explicar-vos un secret: fa un temps, poc dins la meva llarga història, unes noves mans van fregar les meves pedres i, tot polint-les, m'han retornat la meva bellesa original.. Han alçat, de nou, els pilars que em sostenien perquè ara tots vosaltres en pugueu gaudir.

Temps era temps

Casa rural: espais de treballHe estat una casa autosuficient, amb els espais per produir oli, vi, pa i per aprofitar l'aigua.

 


El món de l'oli: el trull

Un trull és un local destinat a l’obtenció de l’oli d’oliva,
Vols conèixer el procés que se seguia?, com es molien les olives amb el corró? Com es duia a terme la batuda? I, el premsat i la decantació? Vols veure, encara, les corretges de la mula que girava i girava movent el corró?


El món del vi: el celler

Tot ens parla de la vinya, a l’Estrada: les parets de pedra seca que omplen els vorals de les feixes de les antigues vinyes, les cabanes o barraques de vinya escampades arreu, les tines, les premses... Quan entrem al celler hi trobem les centenàries bótes de vi de roure, construïdes dins mateix del nucli de la masia. Galeria de fotos de la vinya, parets, barraques, tina, celler...


El món del pa

Quin enrenou aquells dies a l’Estrada amb la sega, les garbes, les garberes, la batuda a l’era, el gra al molí i la palla al paller. La farina era per al pa de tot l’any. Entrem al pastador, mirem l’enginy per a abocar la farina a la pastera, gaudim de la profunditat del forn.


L’aigua

Les terres de l’Estrada es troben entre la riera de Calders i la de Talamanca, són terres riques en aqüífers subterranis, i en fonts i pous. La Font Calda, propera a l’Estrada és la font per excel·lència, amb aigua d’excel·lent qualitat, de la seva veta en ragen moltes altres fonts. El pou i la mina de l’Estrada en són subsidiàries.

Mireu què hi llegim a la font de la Mina: 1759 FONT QUE HA FETA PER L’ESTRADA PER LO CONSUM DESA CAZA

Val la pena que descobriu el dipòsit d’aigua dels masovers de l’Estrada, recollida des d’una bassa al peu de la paret est de la masoveria.

Restauració de la Masoveria de Mas l'Estrada

Procés de restauració de la masoveria de l'Estrada,
convertida en un apartament rural on poder conèixer
la pagesia i gaudir de la naturalesa.

http://www.youtube.com/watch?v=z0F-Ue2Yn-Q

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars

Si no canvia la configuració del navegador, vostè està acceptant el seu ús.

I understand